hoger-in-google-door-afbeeldingen

Hoger in Google met geoptimaliseerde afbeeldingen

01/10/2013 Door Martijn de Klerk

Google en andere zoekmachines worden steeds beter in het herkennen van afbeeldingen. Echter heeft de Google bot niet het waarnemend vermogen wat wij hebben, daarom is het goed om de zoekmachine een handje te helpen. Er zijn best wel een aantal elementen die je kunt aanpassen, om beter gevonden te worden in de zoekmachine.

Begin met een goede bestandsnaam

Als je een foto van je telefoon of fototoestel op bijvoorbeeld je website wil plaatsen, dan kun je die uploaden op je website. Je apparaat of fotobewerkingsprogramma geeft echter een standaard naam mee als IMG_3725.jpg of e9b06trb-46a2-i6112afbd.jpg. Of misschien heb je hem zelf opgeslagen als foto-home-1.jpg. Prachtig als iemand zoekt op ‘e9b06trb-46a2-i6112afbd’, dan staat jouw foto wellicht bovenaan. Echter is de kans groter dat ze bijvoorbeeld ‘loodgieter in Helmond’ zoeken.

Geef je afbeeldingen een goede bestandsnaam. Noem deze bijvoorbeeld loodgieter-helmond.jpg. Dat leest de zoekmachine bot en scoor je daar beter op. Let er echter wel op dat de bestandsnaam relevant is bij de afbeelding. Heb je een afbeelding van het ontstoppen van een doucheputje, noem hem dan bijvoorbeeld doucheputje-ontstoppen-helmond.jpg. Als de potentiële klant zoekt op ‘doucheputje ontstoppen’ en hij ziet die foto, dan klopt het. Zocht hij op ‘Loodgieter Helmond’, omdat hij een dak lekkage heeft, dan is die foto niet relevant.

Voor jezelf is het handig om een bepaalde naam aan je foto te geven. Als het de eerste foto op de homepagina is, dan is het handig om dit aan te geven, zodat je hem makkelijk kan vinden en overzicht te houden. Een naam als doucheputje-ontstoppen-home-1.jpg is dan goed voor jezelf ‘en voor de zoekmachine. Home-1-doucheputje-ontstoppen.jpg, is voor de zoekmachine iets minder, omdat de woorden vooraan net wat zwaarder tellen. Echter is dit verschil niet enorm. Als het voor jou handiger is, dan zou ik dat zeker doen.

Pas op voor spam

Teveel zoekwoorden op een pagina is slecht voor je vindbaarheid. Google kan dat dan zien als spam. Keywordstuffing heet dat ook wel. Let daarop als je de bestandsnamen voorziet van zoektermen. Gebruik daarom synoniemen of kies ervoor om sommige afbeeldingen niet te voorzien van zoekwoorden in de bestandsnaam.

Zoekwoorden in Titel en alt-tekst

Je kunt aan een afbeelding ook een titel en een alt-tekst geven. De Alt-tekst (alternatieve tekst) wordt weergegeven als je afbeelding niet laadt en de titel zie je als je met je muis over een afbeelding gaat. Ook hierin kun je zoektermen gebruiken. Maar ook hier weer, hou het wel relevant met je afbeelding.

Je kunt de alt-tekst en titel opgeven via je CMS systeem als je de afbeelding plaatst of deze later aanpassen als je de afbeelding al had geplaatst. Anders is het ook mogelijk om de alt-tekst en titel toe te voegen via de HTML code.

Titel en alt tekst afbeeldinge SEOVoor de title:

<img src=”doucheputje-ontstoppen-helmond.jpg” title=”doucheputje ontstoppen”>

Voor de alt-tekst:

<img src=”doucheputje-ontstoppen-helmond.jpg” alt=”doucheputje ontstoppen”>

Geef altijd een alt-tekst aan je afbeeldingen mee. Als de foto niet geladen wordt, kan de klant en zoekmachine toch zien waar het lege vakje over gaat. Zet in de alt-tekst wederom een zoekwoord.

 

In bovenstaande voorbeelden is er alleen gekeken naar de zoekmachine. Echter heb je zo sneller kans op keywordstuffing (teveel plaatsen van een zoekterm). Beter daarom om wat te spelen met de termen die je gebruikt. Ook is het goed om bij de alt-tekst te optimaliseren op de gebruiker. Je kunt bijvoorbeeld de titel ‘doucheputje-ontstoppen’ geven en als alt-tekst ‘Johan ontstopt doucheputje’. Zo is het voor de gebruiker duidelijker als de afbeelding niet laadt en is het natuurlijker voor de zoekmachine.

 

Alle kleine beetjes helpen

Heb je er nou echt wat aan om je afbeeldingen te optimaliseren op de zoekmachine? Jazeker. Sowieso omdat alle beetjes helpen, maar ook omdat er toch erg vaak ook op afbeeldingen gezocht wordt. Tussen de zoekresultaten worden vaak ook een rij met meest relevante afbeeldingen geplaatst. Een afbeelding valt erg goed op, als jij een duidelijke afbeelding tussen de resultaten hebt staan, dan kun je hier mooi op scoren.

Net het verschil

Stel er zijn 12 loodgieters in Helmond of omgeving. Google geeft jouw website een bepaalde waarde, laten we zeggen een waarde van 100 voor het gemak. Jij scoort 33 punten en wordt daarom achter nummer 10 die 34 punten heeft geplaatst. Je staat dan op de tweede pagina. Nu optimaliseer je de afbeeldingen, waar je 4 extra punten mee scoort. Positie 8 en 9 hebben beide 35 punten, 7 heeft er 36 en jij komt dan ineens op positie 6. Een prima plek om evengoed bezoekers te trekken als jouw titel en beschrijving beter zijn dan de anderen.

 

 


Gratis tips in je mailbox?